Одеська національна академія харчових технологій

Психологія для всіх


Психологія для всіх. Соціоніка.

Кожен з нас, хто хоча б трішки цікавиться психологією, задумувався а що ж сказала б психологія про мене?


Для того, щоб зрозуміти і знайти себе люди витрачають роки на консультації з психологами, відвідують семінари та тренінги, які допомагають їм відкритися і відповісти на головне питання «хто я і чого я хочу?».


Але в мене є для вас хороша новина - це не єдиний спосіб.


Трішки теорії. Коли психологи звертаються до вивчення особистості, перше, з чим вони зіштовхуються, це різноманіття властивостей і їхніх проявів у її поведінці.


Інтереси і мотиви, схильності і здібності, характер і темперамент, ідеали, ціннісні орієнтації, вольові, емоційні й інтелектуальні особливості, співвідношення свідомого і несвідомого (підсвідомого) і багато чого іншого - от далеко неповний перелік характеристик, з якими приходиться мати справу, якщо ми намагаємося зробити психологічний портрет особистості.


В науковій психології існує дуже багато теорій особистості. Про деякі з них ви вже чули, а деякі вам можливо ще незнайомі.


Зокрема:


Що ж, давайте не відкладати далеко це питання, і дамо собі відповідь на питання «Як самостійно визначити свій тип особистості?». Відповідь проста: легко, за допомогою соціоніки.


Соціоніка – це відносно нова концепція, представлена литовським психологом Аушрою Аугустінавічюте, яка базується на типології особистостей відомого психолога Густава Юнга, учня З. Фрейда. Юнг поділяв суспільство на екстравертів та інтровертів, а Аушра доповнила його вчення, розділивши людей на 16 типів виходячи з функціонування їхнього сприйняття інформаційного потоку.


Соціоніка вимірює:

1. Екстраверсію (спрямованість на людей) / інтроверсію (спрямованість на себе);

2. Раціональність (довіра фактами) / ірраціональність (довіра відчуттям);

3. Логіку (дії виходячи із загальних правил) / етику (дії виходячи з обставин);

4. Сенсорику (формування думки через зовнішні впливи) / інтуїцію (формування думки через підсвідомість).


Почнемо. Для початку пройдіть онлайн-тестування та визначте свій тип особистості. Для цього перейдіть за посиланням.


Важливо! Відповідайте на запитання максимально чесно. Старайтесь не думати довго над відповідями, адже зазвичай саме перша думка є вірною. Після цього зверніть увагу на загальний опис свого соціонічного типу.


В якості допомоги в тлумаченні свого типу можна користуватися відомими прикладами з кіно, де герої є яскравими представниками того чи іншого типажу.


Нижче ви знайдете найяскравіші приклади які, можливо, зможуть вам допомогти. Бажаю всім корисного проведення часу та натхнення на шляху до самопізнання!


Повернутись до переліку статей ->