Одеська національна академія харчових технологій
<<< Новини

День визволення Одеси

11 квітня 2024

Традиційно у квітні циклова комісія суспільно-гуманітарних дисциплін ВСП «ОТФК ОНТУ» проводить виховний захід присвячений Дню визволенню Одеси від німецько-румунських окупантів.

11 квітня 2024 року викладач Спірженко Р.І. в яскравій формі розповіла про особливості перших місяців війни для Одеси. Вона підкреслила, що Одеса була в числі перших міст, що піддалася нападу фашистських загарбників. Уже в серпні 1941 року місто було повністю оточений з суші, залишалося тільки морське сполучення за допомогою Чорноморського флоту. З боку моря до Одеси надходили не тільки продукти, а й потужна вогнева оборона. Для захисту міста був створений спеціальний Одеський оборонний район, який стійко захищав кордони міста і відбивав атаки фашистів.

Незважаючи на обложене положення, в Одесі велося виробництво саморобних танків НИ, які розшифровували як «На Переляк», також велося виробництво вогнеметів. Захисники чорноморського флоту не просто утримали ворога, але були в подальшому перекинуті на захист Криму, де стійко обороняли і захищали честь країни. Оборона Одеси тривала з 10 серпня по 16 жовтня 1941 року. Всі, хто брав участь в обороні - від військовослужбовців Військово-морського флора і Червоної армії до простих людей - нагороджувалися медаллю «За оборону Одеси». 10 квітня 1944 року в ході Одеської операції, проведеної 26 березня-14 квітня 1944 року, військами третього Українського фронту звільнили Одесу.

В роботі заходи також взяли участь викладачі ЦК суспільно-гуманітарних дисциплін Мирошниченко В.О., Рощіна-Боговик Ю.О., викладач комісії іноземних мов Юлія Кідриченко та соціальний робітник Екатерина Олійник.

Викладачі підкреслили, що 27-28 березня 1944 року, головні сили Третього Українського фронту форсували річку Південний Буг і, звільнивши Миколаїв, рушили на Одесу. 30 березня звільнили Очаків, 4 квітня - Роздільну. У ніч на 10 квітня війська армії, при сприянні партизан, атакували фашистів безпосередньо в Одесі. Наші війська тіснили супротивника практично з усіх боків. До слова, кавалеристи в поєднанні з танками і моторизованої піхотою часто використовувалися нами для рейдів по ворожих тилах. Першими в межі міста увірвалися частини 416-ї, 320-ї, 248-ї, і 86-ї гвардійських стрілецьких дивізій. Найперші входили в місто по Тираспольському шосе, через Першу та Другу Застави. Бої тривали всю ніч 9 квітня і ранок 10 квітня. Разом з тим відомо, що навесні 1944 року великих битв за саме місто фактично не було. В основному все відбувалося на під'їздах до нього. На 10 годину ранку 10 квітня Одеса була повністю очищена від окупантів. Наступ продовжили на захід, до Дністра. Ворог втратив під Одесою 160 тисяч солдатів і офіцерів. 27-ми військовим з'єднанням і частинам, які найбільш відзначилися при визволенні міста, присвоїли почесне найменування "Одеських". За героїзм і відвагу, проявлені в боях за місто, 14 осіб отримали звання Героя Радянського Союзу, близько 13-ти тисяч отримали ордени і медалі.

1 травня 1945 року Одесу оголосили містом-героєм. Причому наше місто отримало цю нагороду одним з перших в СРСР.

У наші дні в одеському парку імені Тараса Шевченка встановлено меморіальний комплекс «Алея слави» на честь пам'яті захисникам міста-героя.