Одеська національна академія харчових технологій
<<< Новини

255-літній ювілей з нагоди дня народження Котляревського

10 вересня 2024

9 вересня 2024 р. відзначається 255-літній ювілей з нагоди дня народження видатного діяча української культури, першого класика нової української літератури Івана Петровича Котляревського.

До ювілею славетного земляка під керівництвом викладача Комар Н. М. студенти групи 1 КГ-11 підготували цікаві факти життєвого і творчого шляху письменника, намалювали стінгазету, із зацікавленням зачитували уривки з "Енеїди", "Наталки-Полтавки", обговорювали, ділилися враженнями від прочитаних творів .

Першим твором за часом написання і за значенням в літературному доробку І. П. Котляревського є поема «Енеїда». Вихід її у світ був епохальним за своєю значущістю явищем в духовному житті українців. Автор утверджував в ній безсмертя свого народу, підносив його самобутню історію, культуру, мову.

Іван Петрович Котляревський перший у нашій літературі взяв усе краще з книжної мови і поєднав це з багатствами народної мови.

Котляревський зробив найвагоміший внесок у становлення сучасної української літературної мови.

Кожен з його творів є неперевершеним  у літературній спадщині України XVIII ст. «Енеїда», «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» – усі ці перлини української культури відомі не лише на Батьківщині, але й далеко за її межами.