Одеська національна академія харчових технологій
<<< Новини

День Соборності України

28 січня 2024

22 січня ми відзначаємо одне із знакових свят української держави - День Соборності України.

Що означає слово соборність України? Соборність — це єдність наших земель. Соборність України — це єдність усіх українців навколо головних ідей нашого майбутнього. Свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави. Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття.

З4 роки тому українці вийшли на вулиці, взялися за руки, і зв'язали «живим ланцюгом» («Українська хвиля») Київ з Львовом і далі – з Івано-Франківським із нагоди 71-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року.

Ця акція, яка відбулася у неділю, 21 січня 1990 року, в переддень свята Злуки, – одна із наймасштабніших такого роду у світовій історії. «Живий ланцюг» став одним із важливих кроків до відновлення Української держави. Люди взялися за руки, щоб продемонструвати Соборність України на шляху до незалежності. Акцію «Українська хвиля» організував Народний рух України, його очолював Іван Драч, а головою виконавчого органу – Секретаріату – був колишній політв'язень Михайло Горинь. Підготовка «Живого ланцюга» почалася ще у вересні 1989 року, організатори від різних областей збиралися на наради щомісяця чи й раз на два тижні.

22 - 24 січня 2024 року до Дня Соборності України викладачі Циклової комісії суспільно-гуманітарних дисциплін ВСП "ОТФК ОНТУ" Рощіна-Боговик Ю.О., Спірженко Р.І., Мирошниченко В.О. організували та провели заходи присвячені цієї визначної даті.

Створена Класна виховна година "Єднання заради Незалежності" для всіх груп (лекція та презентація надані класним керівникам коледжу) ; також було підготовлено тематичні документальні фільми, лекції з історії, тест - гра

Проведено конкурс художньо-патріотичної вітальної листівки до Дня Соборності України за темою "УКРАЇНА ЄДИНА НЕПОДІЛЬНА" серед здобувачів освіти 1 - 2 курсів