Одеська національна академія харчових технологій
<<< Новини

Участь в роботі науково-дослідницької конференції викладачів історії

11 березня 2024

06 березня 2024 року викладач ВСП «ОТФК ОНТУ» Віктор Мирошниченко взяв участь в роботі організованої на базі Морехідного фахового коледжу ім. О.І. Маринеска НУ “Одеська морська академія” науково-дослідницької конференції викладачів історії закладів фахової передвищої освіти Одеської області «Розвиток критичного мислення у здобувачів освіти під час проектних робіт та практичних занять з історії»».

Головними доповідачами виступили викладачі морехідних навчальних закладів фахової передвищої освіти Одеської області. До них доєдналися викладачі історії та суспільних дисциплін з інших навчальних закладів Одеси. Засідання було проведено очно – на базі коледжу. Викладачі, які не змогли бути присутніми, доєдналися до конференції за допомогою технології ZOOM. Критичне мислення – каверзне й багаторівневе явище. Мислити критично значитиме вільно застосовувати інтелектуальні стратегії та операції високого рівня для визначення обґрунтованих умовиводів і оцінок, прийняття відповідних рішень.

Тематика доповідей охопила багато нюансів цієї проблематики: «Розвиток критичного мислення на заняттях всесвітньої історії» - Кучер Надія (ВСП РКМТ НУ «ОМА»), «Технології розвитку критичного мислення на заняттях історії» - Шакайло Ксенія (МФК ім. О.І. Марінеска НУ «ОМА»), «Техніка розвитку критичного мислення здобувачів освіти засобами дослідницького навчання при вивченні суспільних дисциплін» - Віктор Мирошниченко (ВСП «ОТФК ОНТУ»), «Методичні умови ефективного розвитку критичного мислення» - Надія Пугачова (КЗ «Одеський фаховий коледж мистецтв імені К.Ф. Данькевича»), «Що таке критичне мислення і як його розвинути» - Олена Кічук (ВСП МТФК ОНТУ) та ін.

Крім викладачів закладів фахової передвищої освіти к тематиці конференції виявили інтерес і викладачі вищих навчальних закладів: «Розвиток критичного мислення на семінарських та практичних заняттях з історії та правознавства» - Дмитро Татаки (старший викладач каф. міжнародних відносин ІГН НУ «Одеська політехніка»), «Формування критичного мислення здобувачів освіти при вивченні історії засобами онлайн сервісів» - Ольга Луньова (к.і.н., кафедра економічної теорії та економічної політики ОНЕУ).

Завершуючи роботу конференції, голова ЦК суспільних дисциплін Морехідного фахового коледжу ім. О.І. Маринеска НУ “Одеська морська академія” Світлана Надибська підкреслила, що головне завдання критичного мислення – навчити здобувачів освіти розуміти сутність інформації та роль медіа в її розповсюдженні, розвивати критичне мислення та аналіз; навчити розпізнавати думки та оцінки від фактів; інноваційна значущість полягає в тому, що впровадження методів критичного мислення на історії та інших суспільних дисциплін – це передумова активної пізнавальної діяльності сучасних здобувачів освіти.