Одеська національна академія харчових технологій
<<< Новини

Студентська конференція Актуальні питання психології

30 травня 2022

21 квітня 2022 року циклова комісія суспільно-гуманітарних дисциплін ВСП «ОТФК ОНАХТ» провела Другу науково-практична студентську конференцію «Актуальні питання психології». Викладач, голова циклової комісії Мирошниченко В.О. та практичний психолог ВСП «ОТФК ОНАХТ» Боровик Л.В. організували та провели конференцію в режимі on-line на платформі Zoom. Під час проведення конференції до неї долучилися всі викладачи циклової комісії суспільно-гуманітарних дисциплін, викладачи циклової комісії загально-технічних дисциплін – Петрашова В.І., Волянська С.В., Чорновол Н.І., голова ЦК спецтехнологій Ільчишина Н.М., заступник директор з виховної роботи Торба С.Г. та ін.

В рамках конференції були розглянуті питання психологічної науки, які пов’язані із стресом – що особливо актуально для України та українців сьогодні.

Психологічний стрес – одна з найскладніших міждисциплінарних проблем, що знаходяться на стику психології та багатьох дисциплін.

Важко уявити людину, яка б не піддавалася факторам, що провокують виникнення стресу. Більше того, зі стресовою ситуацією люди стикаються постійно. При цьому, з одного боку, стрес стимулює активність людини, дозволяє більш інтенсивно використовувати свій потенціал. З іншого боку, може мати величезну руйнівну силу, призводити до серйозним внутрішнім переживанням та невротичним станам.

Проблема стресу вперше була розглянута в роботах канадського фізіолога Ганса Сельє, який у 1936 році опублікував свою першу роботу з загального адаптаційного синдрому. Він показав, що існування пов'язане з постійною напругою і, якщо напруга виснажує ресурси людини, то настає хвороба чи навіть смерть. На сьогодні в психології накопичена багата емпірична база досліджень і показано, що стрес – це багатопланове, багаторівневе, психологічне явище, що характеризується динамічністю, тривалістю та інтенсивністю.

Учасники конференції поділилися своїми дослідженнями, обмінялися досвідом та поглядами. У конференції взяли участь студенти ВСП «ОТФК ОНАХТ» і студенти коледжів, які входять до складу ОНАХТ. Розгляд доповідей, відповіді на питання довели тривалість конференції майже на 2 години, але учасники навіть не відчували втоми і з великим сумом були змушені завершити конференцію.

На конференції були присутні почесні гості: викладач кафедри Філософії та права ОНАХТ – к.і.н. Черняк Г.А., яка виконувала почесну і відповідальну роль - керувала оргкомітетом конференції; історик, викладач вищої категорії – Виходцевська Ю.О.

Тематика доповідей

1) Основні психічні стани – Боровик Л.В., практичний психолог ВСП «ОТФК ОНАХТ»

2) Емоції та почуття – ст. Степанова О. , гр. 3 ТТ-22 ВСП «ОТФК ОНАХТ»,

3) Стрес та шляхи його подолання – ст. Ковалів Р.С., гр. 2 КС-57, ВСП «ОТФК ОНАХТ»

4) Стрес: способи його подолання під час війни – ст. Касьян А., гр. 4 ТХ-73, ВСП «ОТФК ОНАХТ»

5) Психотипи особистості та акцентуації характеру – ст. Русу О.О., 4 ТХ-73, ВСП «ОТФК ОНАХТ»

6) Стрес. Симптоми та методи подолання – ст. Ісайко С.В., гр. КП-181 КПАІТ ОНАХТ