Одеська національна академія харчових технологій
<<< Новини

Історичні години присвячені річниці бою під Крутами

29 січня 2024

29 січня 2024 року викладачі циклової комісії суспільно-гуманітарних дисциплін ВСП «ОТФК ОНТУ» Мирошниченко В.О. та Рощіна-Боговик Ю.О. провели історичні години в групах коледжу присвячені річниці бою під Крутами.

29 січня виповнюється 106 років від бою між українськими військовими курсантами та військами червоної армії під командуванням капітана Муравйова під Крутами. 29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах до 520 українських вояків і студентів з 16 кулеметами та однією гарматою дали бій солдатам армії Муравйова, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотягах та артилерії.

Тоді, 106 років тому, українські вояки й добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ. У той час в Бересті тривали переговори між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу щодо мирного договору. 9 лютого 1918 року його підписали. Цей документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги Україні.

Таким чином, 29 січня в Україні відзначають річницю бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

2019 року на екрани вийшла історична драма Олександра Шапарєва "Крути 1918". Наразі фільм доступний для перегляду на каналі Держкіно в Youtube.

Половину коштів на фільмування з бюджету у 52 млн грн надала держава, а до батальних сцен залучили бійців Національної гвардії.

СЬогодні викладачі циклової комісії суспільно-гуманітарних дисциплін ВСП «ОТФК ОНТУ» Мирошниченко В.О. та Рощіна-Боговик Ю.О. разом із здобувачами освіти поринули у непросту історію власного народу, переглянули документальний фільм, ознайомились з матеріалами презентацій.

Захід закінчився музичною композицію Марії Бурмаки «Пам’яті тридцяти». Хвилиною мовчання вшанували загиблих під Крутами і згадали тих героїв, які за нашу свободу й щасливе майбутнє країни віддали своє життя.

Студенти коледжу висловили свої побажання щодо щасливого майбутнього нашої держави; з упевненістю зазначили, що потрібно любити свій рідний край, цінувати те, що маємо незалежну державу. Без сумніву, що факел героїзму, запалений студентами під Крутами й далі горить і буде горіти в серцях майбутніх поколінь.