Одеська національна академія харчових технологій
<<< Новини

Використання методу проектів у комісії КТ та ПІ

22 травня 2022

Сучасні умови життя потребують аби людина мислила і працювала творчо, вміла працювати з інформацією, аналізувати її та робити висновки. Саме цим зумовлена нині увага до методу проектів, який вважається одним із найперспективніших методів навчання, адже створює умови для творчої самореалізації тих, хто навчається, сприяє розвитку інтелектуальних здібностей, формує навички пошуково – дослідницької компетентності.

Метод проектів набув поширення і популярності завдяки раціональному поєднанню теоретичних знань і можливостей їх практичного застосування для розв’язування конкретних проблем дійсності в професійній діяльності. Все, що я пізнаю, я знаю, навіщо це мені потрібно, де і як я можу ці знання застосовувати – основна теза сучасного розуміння методу проектів.

Викладачами комісії комп’ютерних технологій та програмної інженерії метод проектів успішно використовується при вивченні курсу «Основи програмної інженерії» та «Вступ до фаху». Обов’язковою умовою є наявність дослідної експериментальної частини. Особлива увага приділяється завершальному етапу проектної діяльності – презентації (захисту) виконаного проекту, коли команда здобувачів презентує власні результати та відповідає на питання слухачів.

Цьогоріч здобувачам були запроновані такі теми для проведення дослідження:

1. Мобільний та Інтернет-етикет.

2. Віруси. Історія створення вірусів.

3. ІТ-стартапи в Україні. Приклади вдалої реалізації.

4. Кіберзлочинність. Економічне шахрайство в інтернеті (кардинг, фішинг, шимінг та ін.). Кримінальна відповідальність за здійснення кіберзлочину.

5. ІТ-ризики та загрози для користувача (кібербулінг, секстинг та інші механізми впливу та загроз)

6. Паспорт ідеального ІТ-фахівця (вимоги роботодавців, перспективи працевлаштування і т.д.)

7. Електронні гроші. За чи проти?

8. Кіберпсихологія. Вплив комп’ютеру та гаджетів на людину та сучасне суспільство (соціальні мережи, закриті групи та ін.)

9. Страх перед штучним інтелектом. Чи варто чекати повстання роботів?

10. Перспективи працевлаштування випускника ІТ-спеціальності. Резюме. Індивідуальний план розвитку спеціаліста в ІТ-компанії.

До роботи були залучені здобувачі 2-го курсу за програмами підготовки «Розробка програмного забезпечення», «Безпека комп’ютерних систем та мереж», «Обслуговування комп’ютерних систем та мереж» та «Комп’ютерна графіка та Web-дизайн».